Atenţie!

Unele cărţi se pot descărca de aici Cărţi dezvoltare personală

duminică, 7 martie 2010

Ruşine/vină 2/4



















Sursele ruşinii


Sentimentul de ruşine de sine sau pentru ceea ce ni s-a întâmplat, sau ceea ce noi am făcut altora, poate proveni din diverse surse. Iată trei dintre ele.

1. Respinşi sau renegaţi de părinţi/familie

Sentimentul de „apartenenţă” este modalitatea prin care iubirea ne protejează împotriva ruşinii. Sentimentul de „ne-apartenenţă” este punctul de plecare, originea ruşinii. Dacă părinţii sau familia noastră nu au putut sau nu au reuşit

- să-şi asume responsabilitatea pentru noi;
- să-şi atribuie meritul în numele nostru;
- să-şi manifeste adevărata bucurie în existenţa noastră,

atunci ne vom simţi că nu aparţinem sau ne vom simţi respinşi într-un fel sau altul.

Ruşinea nesănătoasă, creşte pe măsură ce ne blamăm pe noi înşine pentru sentimentul că nu suntem doriţi sau că nu merităm să fim iubiţi.

2. Fiind respinşi sau ruşinaţi de alţii

În şcoală, în zona în care locuim sau în alte grupuri sociale, primim semnale care ne alimentează ruşinea de sine. Ni se spune că nu suntem buni, ca suntem inutili sau proşti. Putem fii hărţuiţi şi abuzaţi. Învăţăm să ne dispreţuim pe noi şi slăbiciunea noastră.

3. Ruşinea pe care ne-o provocăm nouă înşine

Când privim înapoi, în special la perioada de băut/droguri, sunt multe lucruri pe care le-am făcut sau în care am fost implicaţi şi pe care am dori să să le putem anula. Cu toate acestea nu le putem anula. Trebuie să înfruntăm ruşinea şi sentimentul de vinovăţie care le însoţesc. Nu putem doar să-i blamăm pe ceilalţi pentru ceva care intră cu adevărat în responsabilitatea noastră.

Vă puteţi gândi la alte surse ale ruşinii din vieţile voastre?
De ex. Modalităţi prin care ne este ruşine sau ne facem să ne fie ruşine!

Ascunzând ruşinea:

Ne confruntăm cu durerea ruşinii noastre cu toate modalităţile de a o ascunde. Credem că ruşinea noastră este prea gravă sau prea dureroasă ca să o putem înfrunta aşa că o evităm, trecem în negare, o diminuăm...

Ce metode ai utilizat pentru a ascunde ruşinea?

Purtând ruşinea

Mulţi dintre noi purtăm inutil ruşinea datorită rolurilor de personalitate pe care le-am dezvoltat. Inceracă să te recunoşti în următoarele ipostaze.

Cel care dă vina

Distribuie vina de la o acţiune în toate sectoarele vieţii sale. În ochii lor este o Simpla Ecuaţie a Ruşinii: Un act greşit echivalează cu o persoană rea. Am ratat= sunt un ratat sau m-am pus într-o ipostază ruşinoasă= sunt un neruşinat, sunt o ruşine.

Responsabil exagerat

Responsabilul exagerat simte ruşine când lucrurile nu merg bine chiar şi atunci când nu este din vina lui.

Moralistul obsesiv

Vede totul in alb si negru, corect sau gresit. Se simt rusinati când din punctul lor de vedere nu iau viata destul de in serios.

Cel care compară compulsiv

Simte rusine deoarece crede ca nu merita, pentru ca mereu se compara cu alti oameni de succes in general, din punctul lui de vedere.

Dependentul de aprobare

Nu se valideaza pe sine însusi dacă nu are clar definită aprobarea si din partea celorlati- trebuie sa-i confirmăm că este acceptat. Simte o doză de rusine adesea ca si cand niciodata nu ar fi suficient de aprobat pentru a-l sustine atunci cand este mai greu.

Cel care nu merita niciodata

Persoana care nu merita nimic, niciodata simte ca nu i se cuvin darurile vietii pentru ca nu este vrednic de ele. Simte rusine pentru ca are lucruri in viata care depasesc meritele sale.

Oameni condamnati din cauza amintirilor urate

Multi oameni sunt condamnati sa poarte rusinea unor amintiri neplacute.Uneori aceste amintiri sunt incomplete, neclare, distorsionate. Alteori sunt absolut convinsi de ceea ce s-a intamplat. In ambele cazuri rusinea trebuie infruntata si eliberata.

Oameni cu trecuturi patate

Multi oameni poarta un secret rusinos, fie ca este vorba despre trecutul familiei din care provin. Ei traiesc cu frica pentru ca acest secret ar putea fi dezvaluit.

Cea mai buna metoda de a ne rezolva problema rusinii nu este aceea de a o acoperi sau de a o purta cu noi fara a fi cazul, ci de a o infrunta cat mai onest posibil.


Acest material l-am primit de la Maicuta Rafaela -
una din "fetele" dragi ale Maicii Siluana -


Niciun comentariu: